Bezm-i Alem ''Dünya Meclisi'' anlamına gelir. Osmanlı tarihinin en tanınmış valide sultanlarından biridir. Hayırseverlik için yaptığı çalışmalardan dolayı sevilen ve saygı duyulan bir Valide sultan olarak tarihe geçmiştir.
Sultan II. Mahmud'un ''ikinci kadın'' ı ve Sultan Abdülmecid'in annesidir. Hayatıyla ilgili bilgiler çok azdır. Doğum yeri ve tarihi tam olarak bilinmemektedir. Küçük yaşta esirciler tarafından saraya cariye olarak getirilen bir Gürcü kızı olarak bilinmektedir. Sarayda terbiye edilip yetiştirildikten sonra Sultan II. Mahmud'la evlendi. Daha sonra Osmanlı tahtına geçecek olan Şehzade Abdülmecid'i dünyaya getirdi. Böylece ''ikinci kadın'' lığa yükseltildi (Nisan 1823).
Sultan Mahmud'un ölümünden sonra on altı yaşında bulunan oğlu Abdülmecid tahta çıkınca, Bezmialem de ''Valide Sultan'' unvanını aldı (Haziran 1839). Sultan Abdülmecid'in çocuk yaşta bulunmasından ötürü devlet işlerindeki tecrübesizliği, Bezmialem Valide Sultan'ın devlet ve hükümet işlerinde önemli görevler üstlenmesine sebep oldu. Bunda da başarılı oldu.
Sultan Abdülmecid'in ülke içi seyahatlerinde saray ve devlet işleriyle ilgilenmeye, devlet ileri gelenlerine emirler vermeye ve ziyafetler düzenlemeye başladı. Ancak yakalandığı hastalık neticesinde 3 Mayıs 1853'te Beşiktaş Sarayı'nda vefat etti. Mezarı İstanbul'da Çemberlitaş'ta Sultan II. Mahmud Türbesi'ndedir.
Bezmialem Valide Sultan, son derece cömert, eli açık, şefkat ve merhametli birisiydi. O, bu özelliğiyle oğlu Sultan Abdülmecid'in israf ve gösteriş tutkusuna karşı bir dereceye kadar engel olmuştu. Devlet işlerine zaman zaman müdahil olmasına rağmen, mevkiini hiçbir zaman olumsuz tarzda kullanmamıştır. Yaşadığı sürece pek çok hayır eserler meydana getirmiştir. Özellikle mahalle mahalle dolaşarak fakir, muhtaç ve kimsesizlere yardım eli uzatarak yetim ve kimsesiz kızları evlendirmesi, borcunu ödeyemeyenlere ve tutuklu bulunanlara maddi yardımlarda bulunması onun ne kadar şefkat ve merhamet sahibi bir insan olduğunun delilleridir.
Bezmialem Valide Sultan ülkenin birçok yerinde tesis ettiği vakıf hayır eserlerinin devamlılıklarını sağlamak ve hizmetlerinin güzel bir şekilde görülmesini temin etmek üzere yeni kurduğu vakıflar aracılığıyla sürekli gelirler bağlamıştır. Ayrıca harap olan veya tamamen ortadan kalkan pek çok hayır eserlerini de onarıp yeniden inşa ettirmiştir.